fler faktoider

fler faktoider

Obekräftade & oklara

Här har jag lagt faktoider och slikt som jag av olika anledningar ännu inte blivit klar med. En del har jag inte hunnit med, andra har visat sig svåra att komma någon vart med, och ett par har jag ännu inte fått bekräftade från tillräckligt trovärdiga källor. En del vet jag är faktoider, andra är jag osäker på.

Denna sida kommer att ersättas med bloggen, faktoider.blogspot.com.

Kommer luft in i blodet dör man

Luft i blodet är förvisso farligt, men först när man kommer upp i ett par kubikcentimeter; siffran 2,5 som jag fått verkar lite väl exakt, men indikerar storleksordningen.

Den medicinska termen för luft i blodet är luftemboli. En koll på nätet ger vid handen att folk i allmänhet nog främst riskerar att få det om man slarvar vid dykning; dykarsjuka är ju när kvävebubblor bildas i kroppen vid för snabba uppstigningar, i värsta fall samlas de i hjärnan och utgör därmed en cerebral luftemboli. Andra verksamheter där luftemboli är en risk att ta hänsyn till är blodtransfusioner, inläggande av centrala venkatetrar samt vissa sorters kirurgi, sysslor som dock sällan utförs av folk som inte begriper sig på dem.

Luftbubblorna i en spruta är kanske på några kubikmillimeter (av vilka det ju går 1000 på en kubikcentimeter) och utgör alltså ingen hälsofara i sig. Att man knackar på sprutor och sprutar ut luften ur dem beror inte så mycket på att luften i den mängd det kan röra sig om skulle vara farlig i sig, utan på den goda principen att vid en injektion skall endast den avsedda substansen injiceras och ingenting annat.

Kommentera
Tipsa om denna sida

upp


Kryddor på medeltiden

På medeltiden använde man jättemycket kryddor för att dölja brister i råvarorna

Under den märkliga förbudstiden i USA fick cocktailen ett uppsving. Sprit som tillverkats mer eller mindre amatörmässigt har ju ofta diverse brister i smaken jämfört med prima varor, något som doldes genom att tillsätta juicer och annat. Seden att krydda brännvin lär ha uppstått på samma sätt, för att maskera finkel och andra osmakliga orenheter.

Motsvarande trick fungerar enligt uppgift dock inte på mat; en skämd köttbit blir inte mindre skämd hur mycket man än kryddar. Experiment lär ha gjorts med daterade kycklingbitar, som oavsett kryddningens mängd och sort inte gick att lura i testpanelen. En rejäl bekräftelse av någon mathistoriker som Jan-Öjvind skulle sitta fint...

Kryddor har emellertid två uppgifter, dels att förbättra smaken, dels att bevara råvaran. Det är inte bara salt som konserverar, även peppar m.fl. kryddor tar kål på bakterier i högre eller lägre grad, vilket skulle vara en anledning till den rikliga kryddningen. Å andra sidan poängteras ständigt hur dyra kryddorna var, starkt kryddad mat skulle alltså varit en överklass-grej, och en rationell förklaring till detta återstår att ge.

Kommentera
Tipsa om denna sida

upp


Dövstum

Finns det folk som fortfarande använder det här ordet?

Visst finns det döva som också råkar vara stumma, men många är de inte. Har man varit döv sedan barndomen så har man aldrig haft någon större möjlighet att lära sig använda rösten, och använder den därför inte. Det är hela saken.

Kommentera
Tipsa om denna sida

upp


fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum