fler faktoider

fler faktoider

Poliser ritar upp likens konturer

Faktoidjägaren Cecil Adams (pseud.) på The Straight Dope frågade några poliser om bruket. Samtliga nekade till att ha praktiserat det, och påpekade dessutom varför det är en dum idé: När ledtrådar ofta är mikroskopiska (blodsdroppar, fibrer, krutrester...) så försöker man att påverka en brottsplats så lite som det är mänskligt möjligt innan alla spår säkrats. Då skulle det inte falla någon seriös polis in att börja kludda med krita.

Det är vidare en öppen fråga vad ritandet skulle vara bra för, mer än att det onekligen ser dramatiskt ut på film. Enligt en uppgift på Wikipedia skall TV-serien Perry Mason ha varit den som populariserade företeelsen. Enligt Everything2.com var det en sorts självcensur:

Newspaper photographs of crime scenes from the interwar period in America sometimes show chalk outlines. The rational here was that showing the actual body would be tasteless and obscene and so an outline would be drawn for the press' benefit once the investigation had been concluded. Nowadays, with a less shockable public and far greater importance placed on forensic evidence, the practice has largely died out.

I vissa situationer kan man dock markera var spår som t.ex. tomhylsor ligger, eller hur folk som inte dött men som behöver läkarvård har legat, eller så markerar man kroppar vid olyckshändelser (där inget brott misstänks) med fluorescerande färg. Intressantast är ändå när mindre vetande poliser, s.k. "chalk fairies", ritar upp konturer runt lik trots att det varken är påbjudet eller klokt - kanske har de sett för mycket på TV?

Och folk som inte har vett att mördas på golv eller asfalt eller andra ordentliga skrivunderlag? Enligt den instruktionsbok för författare som Adams citerar så skall lik utomhus markeras med rep. Har någon någonsin sett en film där ett lik utomhus ritas upp med ett rep? Det enda belägget i den stilen verkar, talande nog, vara Den nakna pistolen från 1988.

Den nakna pistolen; Nordbergs kontur i vattnet
Tejp utvisar var man hittade Nordberg (OJ Simpson)

Minnesmärke för Kurt Eisner (1867-1919), München
Till minne av Kurt Eisner (1867-1919)

Minnesmärket på bilden stod klart 1989. Kurt Eisner var ledare för den kortlivade och socialistiska Bajerska rådsrepubliken. Han mördades i München 1919.

Tunneln i Duisburg 2010
Efter 2010 års Love Parade i Duisburg

Aftonbladets Pelle Tagesson (foto Krister Hansson) dokumenterade uppritade konturer sedan 20 personer trängts ihjäl i Duisburg den 24 juli 2010. Det var uppenbarligen en olyckshändelse. Jag har ännu inte fått reda på anledningen till ritandet, om det fyllde någon funktion i utredningen och i så fall vilken. (Tipstack till Max Jernberg.)

I samband med en utställning sommaren 2006 av den legendariske New York-fotografen Weegee, bilderna är tagna från 30- till 50-talet, så nämns bl.a. "crime-scene chalk drawings on sidewalks of bodies since removed." Omsider hittade jag den här:

Louis Faurer: The Accident (1952)
Louis Faurer: The Accident, Lexington Avenue, New York City

Denna välkända (i de aktuella kretsarna) dubbel-exponering, tagen någon gång 1949-52, är den enda faktiska dokumentation av en faktisk krit-kontur jag hittills sett. Notera att det är fråga om en olycka, där det alltså är helt OK att använda krita, fluorescerande färg m.m.

Referenser:
The Straight Dope: Do crime scene investigators really draw a chalk line around the body?
Everything2.com: chalk outline
Konturer av en katastrof, Aftonbladet den 26 juli 2010
Tales of the Naked City, Time, 17 februari 2002

Tack till signaturen Luden Präst som tipsade om den här faktoiden
samt till Ancie och hennes mor för ytterligare feedback

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum