fler faktoider

fler faktoider

Järnkorset

[ This text is also available in English ]

Nazistisk symbol
Malteserkors

Järnkorset fanns långt före såväl NSDAP (nazist-partiets officiella namn) som Tyskland. Det används än idag av tyska krigsmakten, vilket aldrig skulle komma på fråga om det hade varit en nazistisk symbol.

Fredrik Wilhelm III av Preussen

1813 instiftade Fredrik Vilhelm III av Preussen (ovan) utmärkelsen Das Eiserne Kreuz att delas ut under de pågående Napoleonkrigen. Förebilden kom från medeltidens Tyska orden, som använt varianter på s.k. mantuanska kors, ej att förväxla med malteserkors. Järnkorset delades åter ut under kriget mot Frankrike 1870-71, under första världskriget (till Hitler, Göring och några miljoner andra tyska soldater) och under andra världskriget.

Tyska orden

Järnkors

Malteserkors

Tyska ordens kors

Järnkors,
mantuanskt kors

Malteserkors

Det delades alltså endast ut till soldater under krig. (Det sistlidna gav det dock en sådan image att något återupplivande inte verkar vara aktuellt.) Det var absolut ingen accessoar som vem som helst kunde gå omkring med, inte ens de i partiets elit. Hitler var mycket stolt över sina kors och skulle garanterat aldrig ha tillåtit utdelning på rent politiska grunder - och varför skulle han ha gjort det, när det ändå inte var en politisk symbol? Det bars av många officerare som inte hade ett dugg till övers för de nationalsocialistiska idéerna (om än på aristokratiska grunder, snarare än demokratiska eller humanistiska). Det finns uppgifter om att ett antal judar fått det, och den judiske regementsadjutanten Hugo Gutmann var en av de som 1914 rekommenderade att Adolf Hitler skulle tilldelas järnkorset.

Kansler och president
21 mars 1933: Hitler hejar på väldekorerad Hindenburg,
som nog hellre skulle tagit gift än nyttjat nazi-symboler.

Nazi-toppar
Fr.v: Göring, Keitel, Himmler, Hitler.
Tre bärare av järnkorset, samt en civilist.

1945 förbjöds nazistiska symboler i Tyskland. Undantag gjordes bl.a. för järnkors som delats ut under det nyss genomlidna kriget - men inte på grund av att själva järnkorsen skulle vara nazistiska, utan på att de i 1939 års upplaga försetts med ett litet hakkors. (Korsen från första världskriget, som Hitler, Göring m.fl. bar, hade naturligtvis inga hakkors.)

Järnkors 1939   Järnkors 1939

1957 förbjöds även dessa järnkors, eller snarare: Man tog bort dispensen för hakkorset inuti järnkorset. Istället delade man ut järnkors med eklöv i mitten. Årtalet fick som synes stå kvar. Dessa är tillåtna att bära eftersom de inte är nazistiska symboler.

Tyska kors

En annan dekoration som av-nazifierades var Tyska korset i guld. 1957 års version till höger.

Reichskriegsflagge

Ibland får järnkors representera nazismen, som här hos stiftelsen Artister mot Nazister (infälld). Men det är inte Tredje Rikets eller NSDAP:s flagga, utan försvarets Reichskriegsflagge.

Phantom
Bundeswehr av idag, med järnkorset på plats.

Om järnkorset varit en nazistisk symbol skulle Tysklands krigsmakt haft en olaglig logga.

Brandenburger Tor: Quadriga
Ett annat väl synligt järnkors i dagens Tyskland: Brandenburger Tor, Berlin

Man kan invända att järnkorset gjorts till en nazistisk symbol, på samma sätt som den uråldriga svastikan. Men till skillnad från örnen (som används än idag) och hakkorset så använde nazisterna aldrig järnkorset som symbol för partiet eller nationalsocialismen eller något annat uttalat nazistiskt. När korset symboliserade någonting annat än sin funktion som utmärkelse (som alltså var en hundraårig tradition när Hitler fick det första av sina två kors) så var det den tyska krigsmakten, varken mer eller mindre. Om man i efterkrigstidens Tyskland har kunnat hålla reda på skillnaden så borde vi också kunna det.

Att det sedan finns mer eller mindre pålästa rasister som bland mycket annat blandat ihop dessa begrepp bör varken göra till eller från. (Man kan däremot fundera över hur Hitler skulle ha reagerat om han sett civila valpar obekymrat gå omkring med den tapperhetsmedalj han själv riskerat livet för.)

Surfing, motorcyklar m.m.

American original choppers
Hur gick det här till?

Järnkorset har tagits upp i diverse subkulturer; man ser det på surfingbrädor, skateboards, choppers, hot rods, i hårdrockssammanhang...

Under andra världskriget delades ett par miljoner järnkors ut till tyska soldater, och blev en given souvenir för allierade soldater. En del av dessa skulle omsider hamna på motorcyklar. Ett exempel som åtminstone är välkänt är Hells Angels, som grundades 1948 av just hemkomna soldater. Att använda såväl tyska militärhjälmar som järnkors blev ett sätt att utmärka sig och provocera. En detalj som kan vara värd att lägga på minnet är att dessa personer precis krigat mot tyskarna; symbolerna var troféer, inte tecken på sympatier. (Det finns exempel på att även tyskarna tog troféer, exempelvis var amerikanska bomber jackets eftertraktade.)

In homage, all wore their club insignia; many sported earrings, German Iron Crosses and Nazi swastikas.

En begravning beskrivs i
Time, 21 januari 1966

Surf-vågen kom senare, och då kom järnkorsen till nytta i en sorts ungdomsrevolt:

"When kids ask me about the 1939 inscription," says one distributor, "I just tell them it was a big year for surfing." Those who do know don't mind. "We just don't have the feeling about this Nazi thing that our parents do," explains Los Angeles Teen-Ager Rick Higgins. In fact, what parental disapproval there is seems only to fuel the fad.

Time, 22 april 1966

Det är nog ingen vågad gissning att det hamnat på skateboards och hårdrocks-skivor av den senare anledningen, snarare än den förra. Så på sätt och vis är det samma gamla nazi-halvmyt som gör sig påmind.

Malteserkors

Nordstjärneorden med kraschan

Detta är alltså ett helt annat kors är det mantuanska. Malteserkorset eller Johanniterkorset har en rik historia, används flitigt på i synnerhet Malta och ingår i en rad ordnar, som Nordstjärneorden (ovan), Vasaorden och Svärdsorden.

Carl XVI Gustaf
Stolt bärare av minst fyra malteserkors

Referenser:
Nationalencyklopedin: järnkorset
Wikipedia (eng.): Iron Cross; Maltese cross
Wikipedia (sv.): Järnkorset
Bundeswehr.de
Bundeswehr: Richtlinien zum Traditionsverständnis und zur Traditionspflege in der Bundeswehr - punkt 22 för förbjuda tecken, punkt 23 för påbjudna
Wehrmacht Awards: The Iron Cross (utförlig)
Medals and badges of the "1,000 Year Reich"
Rev. Dr. Michael Foster: History of the Maltese Cross ... (utförlig)
allexperts.com: Germany
"Requiem for an Angel", Time 21 januari 1966
"The Surfer's Cross", Time 22 april 1966

Tack till alla på Skalman som hjälpt med information
i synnerhet CvD och B Hellqvist

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum