EU, gurkor och bananer - Är det sant att EU har regler för kurvaturen hos bananer?
Uppdaterat: 2008 slopade tydligen EU de regler som tidigare gällt för bl.a. gurkor, skriver sajten Äkta vara, Krokig gurka segrade. Hur har man kommit fram till bestämmelserna nedan? Enligt samtliga källor som verkar insatta kommer de från näringslivet självt, "marknaden". Många av reglerna fanns alltså och tillämpades även innan de knäsattes av EU, och de är heller inte rent byråkratiska produkter, alltså bestämmelser för bestämmelsernas skull. Vad gurkorna beträffar så har det påpekats att raka gurkor är lättare att packa än böjda, och att det är därför handeln föredrar dem. Om detta kan jag för lite för att uttala mig. BananerI EU:s text kallas själva frukterna för "fingrar", klasen för "hand". Att man inte kallar frukterna för frukter beror kanske på att de botaniskt sett inte räknas som frukter utan som bär. I "Kommissionens förordning (EG) nr 2257/94 av den 16 september 1994 om fastställande av kvalitetsnormer för bananer" nämns ett otal krav och klassificeringsgrunder, men det enda som sägs om formen är att de i klass I bara får ha "mindre fel i formen" samt de i klass II "fel i formen". Med tanke på hur detaljerat man beskriver längder, "minimigrader", att bananer i klass I får ha "mindre fel i skalet som beror på friktion och andra ytliga småskador som omfattar sammanlagt högst 2 cm² av fingrets yta" och så vidare, så är det snarast lite märkligt att just denna iögonenfallande egenskap inte kvantifieras. Men så är det. GurkorDenna text har jag bara hittat på engelska. Fyra klasser beskrivs, för gurkor i den högsta klassen Extra gäller bland annat följande: be well shaped and practically straight (maximum height of the arc: 10 mm per 10 cm of length of the cucumber) Ur Commission Regulation (EEC) No 1677/88 För gurkor i klass I gäller samma mått, dock räcker det med "reasonably well shaped" (vilken skillnaden nu är). I klass II godkänns fler defekter, men "crooked cucumbers are allowed only if they have no more than slight defects in colouring and have no defects or deformation other than crookedness." Som "slightly crooked" räknas de som böjer sig 20 mm per 10 cm, är de mer böjda än så räknas de som "crooked" och måste läggas i förpackningar markerade "crooked cucumbers". Klass III har ännu lindrigare krav, men de är lite hårdare för "crooked" än "straight and slightly crooked", och de måste packas separat som i klass II. Gurkor får alltså inte vara för böjda, åtminstone inte om de skall saluföras med de högre, och bättre betalda, klassificeringarna. Jag har inte lyckats klura ut huruvida gurkor som inte kvalar in i någon av klasserna får säljas som "oklassificerade". Referenser:
|