fler faktoider

fler faktoider

Miracle on Ice

USA slog Sovjet i hockeyfinalen

OS i Lake Placid 1980 bjöd på en hockey-sensation: Giganten Sovjet slogs av USA, och det av ett college-lag! Miracle on Ice.

The match against the great Soviet team was very emotional and so memorable that many Americans still do not realize that it did not win the gold medal for the U.S.

Wikipedia

För guldmedaljen var inte vunnen i och med vinsten över Sovjet. Eftersom gruppspel tillämpades så var slutplaceringarna ett resultat av samtliga matcher i finalgruppen USA, Sovjet, Finland och Sverige. Ännu i sista omgången hade samtliga lag utom Finland chans att ta guldet; hade USA förlorat där skulle matchen Sverige-Sovjet avgjort den saken (Sverige hade spelat oavgjort mot såväl USA som Finland). Men USA vann över Finland, och bärgade därmed guldet.

Indirekt kan man i och för sig säga att USA-Sovjet blev den moraliska OS-finalen då det var USA och Sovjet som belade de två första platserna.

Fråga AIK om ishockey

...Men detta var alltså ännu inte avgjort när den matchen blåstes av. Att USA:s vinst mot Sovjets superlag inte garanterade en vinst över Finland indikeras av att resultatet 2-2 mot Sverige i det första gruppspelet hängde på en tråd, sista kvitteringen gjordes när 27 sekunder återstod. Även pucken är, som bekant, rund.

Det amerikanska lagets blåbärs-status är också en sanning med modifikation - om än inte mer än så. De var verkligen amatörer och college-spelare, och även om några av dem hade skrivit kontrakt med NHL-lag så hade de ännu inte spelat där (t.ex. Ken Morrow, som senare samma år var med i New York Islanders när de erövrade Stanley Cup). De fick vidare rigorös träning av Herb Brooks under ett och ett halvt år före OS, på en nivå som vanligtvis inte förknippas med collegespel.

He held numerous tryout camps, which included psychological testing, before selecting a roster from several hundred prospects. The team then spent four months playing a grinding schedule of exhibition games across Europe and North America.

Jamie Fitzpatrick

Vilket naturligtvis ändå var intet jämfört med de sovjetiska "amatörerna" (Tretjak, Makarov, Fetisov, Krutov, Kasatonov, Maltsev...) och deras träningsmöjligheter - fyra raka OS-guld säger en del. Så visst var det ett mirakel eller åtminstone en sensation, även om det gick till lite annorlunda än man sedermera fått för sig.

(Två filmer har gjorts om händelsen, Miracle on Ice (TV 1981, på bio 1989) och Miracle (2004). Jag inte sett någon av dem, än. Enligt Wikipedia så skall matchen mot Finland åtminstone nämnas i åtminstone 2004 års film: "The Americans go on to defeat Finland to clinch the gold medal" men det är lätt att förstå om den matchen inte får fullt lika mycket utrymme som den mot Sovjet - något annat hade ju faktiskt varit dramaturgiskt otänkbart.)

Två dagar senare mötte de Finland i final, och vann med 4-2 efter tre raka mål på slutet.
Men den matchen minns ingen.

Aftonbladet

Referenser:
Wikipedia (eng.): Miracle on Ice; Miracle (film) (2004)
Fråga AIK om hockey: Om filmen Miracle (2004)
Jamie Fitzpatrick, Miracle On Ice: American Hockey's Defining Moment
Simon Bank, Ismiraklet som vi aldrig glömmer, Aftonbladet 22 februari 2002

Tack till Johan Eidmann som tipsade om den här faktoiden

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum