fler faktoider

fler faktoider

Pyramiderna

Den stora Cheops-pyramiden består av 2,5 miljoner kubikmeterstora stenblock
Pyramiderna uppfördes av slavar

Först de 2,5 miljoner stenarna:

Stenblocken i det nedersta lagret är två egyptiska alnar höga, eller 104 cm. Cheops pyramid har 210 stenlager, och dess ursprungliga höjd var 146 meter - ju högre upp man kommer desto mindre är stenarna. Stenarna högst upp är inte större än att två man kan bära dem.

Pyramiden har en volym på 2,5 miljoner kubikmeter, och de nedersta yttre stenblocken är på ungefär 1 kubikmeter styck, men därav följer alltså inte att den består av 2,5 miljoner stenblock.

Undersökningar med ultraljud på 80-talet avslöjade vidare att Cheops pyramid innehöll stora fickor som fyllts med sand. Eftersom den pyramiden dessutom står på en klippa så har man sparat in ytterligare ett antal kubikmeter.

De stora pyramiderna i Giza

Mykerinos, Chefren och Cheops; eller Menkaure, Khafre och Khufu som de hette på riktigt, de kända namnformerna är grekiska. Det är lätt att tro att Cheops pyramid är den mittersta, men det är Chefrens pyramid; den är aningen mindre än Cheops men ligger något högre och är lite spetsigare, vilket gör att den ser ut att vara störst. Dessutom är den lite mer välbehållen vilket gör att den ser bättre ut på bild.

Här och var ser man uppgiften att 100 000 man arbetade på pyramiden i 20 år. Sällan anges att källan för denna uppgift är Herodotos. Även på hans tid var den stora pyramiden ungefär 2 000 år gammal och sedan mycket länge omgiven av myter.

Vad gäller arbetskraften så har man grävt ut arbetarnas bostäder och gravar, och funnit att dessa fick gott om mat och öl, vård av skador m.m. De var organiserade i arbetslag med käcka namn som "Mykerinos fyllon", något vi vet efter muntert klotter de lämnat efter sig. Vidare var regelrätta slavar i allmänhet krigsfångar, och vi vet att de som byggde pyramiderna var i huvudsak just egyptier.

Nu ser det här mer ut som indicier än regelrätta bevis, men å andra sidan har vi varken det ena eller andra för att det skall ha varit slavar som byggt pyramiderna. Man har i alla år utgått från det som en självklarhet. Måhända har en del blandat ihop det med judarnas egyptiska fångenskap, men oavsett alla osäkra parametrar kan denna definitivt inte ha inträffat förrän långt efter de stora pyramid-byggena.

Den böjda pyramiden i Dahshur
Den röda pyramiden i Dahshur
Den böjda samt den röda pyramiden, båda 104 m höga och uppförda i Dahshur åt farao Snofru

En besynnerlig missuppfattning som väl inte kan vara särskilt spridd: Det lär finnas folk som tror att Egyptens pyramider är just de tre i Giza och inga andra. Man känner till över 100 pyramider i Egypten, i olika skick, storlekar och fasoner, och det finns dessutom flera mindre pyramider även i Giza. Snofrus pyramider är något äldre än de i Giza, det misslyckade exemplaret är särskilt intressant, och båda är avsevärt större än Mykerinos pyramid.

Relaterad läsning finns i faktoiden Faraonernas namn.

Referenser:
Bonnie M. Sampsell: Pyramid Design and Construction - Part I: The Accretion Theory
NOVA: Who Built the Pyramids? (intervju med egyptologerna Mark Lehner och Zahi Hawass)
Tour Egypt: The Pyramids of Egypt med massor av bra material;
Alan Winston: The Labors of Pyramid Building är ett exempel

Tack till sign. Luden Präst på alltomtv.se som tipsade om slav-faktoiden

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum