fler faktoider

fler faktoider

Blixt & åska

Bilar som åskskydd

Att en bil är en relativt säker plats att befinna sig i när åskan går beror inte på att gummidäcken isolerar - vad är lite gummi för en blixt som rört sig kilometervis genom en isolator som luft? Nej, grejen är att den ledande karossen utgör en s.k. Faradays bur; den leder strömmen runt de som befinner sig inuti den, genom hjulen och ner i marken.

Car hit by lightning
Bild från Paul Doherty

Relativt säker, som sagt - ett problem som uppmärksammats rätt nyligen är att bensinen kan antändas av blixten. Professorn i åskforskning:

Allt fler delar i dagens moderna bilkarosser görs i plast menar Vernon Cooray och därför blir bilkarossen inte lika säker mot åsknedslag. Men Cooray menar att trots att man har en bil där karossen är helt i metall så bör man ändå hellre stanna inne i sitt hus när det åskar än att springa ut i bilen.

För om blixten slår ner i bilen kan tanken antändas och man kan också riskera att att få glassplitter över sig om rutorna spricker. Då är det tryggare i huset med eller utan åskledare. Cooray menar också att betydligt fler skulle klara sig från att träffas av blixten om man lärde sig att inte ta skydd under träd.

Det sistnämnda tipset är också det som är värt att upprepa: Stå inte under träd när det åskar.

Mobiler och åska

Det varnas ibland för att prata i mobiltelefon när åskan går. Att det i den situationen är dumt att prata i en telefon som är fysiskt ansluten till det fasta telenätet är väl allom bekant, men det finns absolut ingenting i mobiltelefonens radiovågor som "drar till sig" blixten.

Avstånd till blixten

(En del faktoiders utbredning, eller "svårighetsgrad," är svårare att bedöma än andras. Det har invänts att ljudhastigheten väl får räknas till allmänbildningen? Men det egentliga problemet är inte att allmänbildning inte är så allmän som den borde vara, utan att en väl inrotad faktoid kan göra en blind för fakta. Även folk som är väl underrättade om ljudets hastighet kan, vid åskväders utbrytande, ställa sig och tillämpa samma tumregel de fick lära sig som små, och som de sedan aldrig reflekterat över. Det är åtminstone den teorin som får mig att ta med den här. Jag skulle gärna ha fel.)

När man ser blixten så börjar man räkna sekunderna: 1001, 1002, 1003... Eller vilken ramsa man nu använder. När åskan hörs, tar man antalet sekunder som gått och delar med tre för att få avståndet i kilometer.

Missförståndet går ut på att man inte delar med tre, att antalet sekunder skulle vara lika med avståndet i kilometer. Det hade krävt en ljudhastighet på ca 1000 m/s. Ljudets hastighet är drygt 1200 km/h - är det kanske dessa siffror som blandats ihop, och resulterat i en aningen enklare minnesregel? Men ljudets hastighet vid havsytan är ca 340 m/s, eller en kilometer på tre sekunder.

Referenser:
Paul Doherty: Popular Errors med fler bra grejor
Sveriges Radio P4 Sörmland, Bilen inte säkraste platsen vid åska (tipstack till matsw på VoF)
SMHI: Hur långt borta är blixten?

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum