fler faktoider

fler faktoider

Odds

De goda, de höga och de dåliga

Låga odds innebär hög sannoliket. Ju högre odds, desto osannolikare, och desto bättre betalt får därmed den som vinner vadet. Följande citat är alltså uppenbara exempel på felaktigt bruk av ordet:

Fransk politisk historia är full av exempel på misslyckade samlingsaktioner och man skulle inte vara frestad att ge dagens försök speciellt höga odds om det skulle handhas av de gamla, etablerade partipolitikerna.

Sydsvenskan (1965)

Det finns åtta olika grodarter i Sverige. Alla är fridlysta och sex av dem finns på ArtDatabankens listor över hotade arter. Låga odds för att medelst kyss skaffa sig prins och halvt kungarike, med andra ord.

Sveriges Natur (2002)

Men Margot Wallströms besked i går gör ändå att oddsen för att hon någonsin ska bli partiledare minskat.

Dagens Nyheter (2005)

Vad är då "dåliga odds"? Låg sannolikhet eller låg utdelning? Det beror ju på hur man ser det, men det absolut vanligaste bland icke-spelare är det förra. Här ett exempel på motsatsen, från en spelar-spalt där "goda odds" innebär höga utdelningar:

I skrivande stund har alla sportspel från i fredags suttit, och det till goda odds.

Metro (2007)

Här analyseras ett finskt exempel på kulturkrocken, eller vad man ska kalla det:

"Sämsta oddsen för Lipponen" var rubriken på en notis om hur internationella vadslagningsbyråer bedömde partiledarnas chanser att få statsministerposten efter riksdagsvalet. Så det är knappast värt att satsa på Lipponen då, eftersom han inte just bedöms ha några möjligheter?
Läste man vidare i artikeln fick man veta att vadslagningsbyråerna gav Lipponen de lägsta oddsen i kampen om statsministerposten, och i tredje stycket stod det att oddsen för honom var mellan 1,47 och 1,75.

Reuters ruta (2003)

Chansen att bli förstådd verkar öka om man undviker att använda ett ord som "odds". Ord som "chans" och "risk", eller de neutrala "möjlighet" och "sannolikhet", ifall det är vad man föredrar. Såväl sannolikheten som möjligheten är stor för att det är dessa begrepp som blandats ihop med odds. SAOL:s beskrivning av verkligheten leder här till en riskabel rekommendation:

Enligt Svenska Akademiens ordlista har odds även den allmänna betydelsen "möjligheter", "chanser" och kan alltså användas så som i exemplet [med Wallström i DN].

Östgöta Correspondenten (2005)

Dessa betydelser infördes först i elfte upplagan 1986, ännu i tionde upplagan från 1973 står endast "förhållandet mellan insatserna el. mellan vinst o. insats vid vadhållning".

Här förklaras en motsvarighet till begreppet "goda odds" i engelskan, där man verkar ha samma problem:

The term "better than even odds" looks at it from the perspective of a gambler rather than a statistician.

Wikipedia

Den som verkligen vill ha koll på sina odds får även hålla reda på de olika sätt som finns att skriva dem på:

Det första är till exempel 4:1 (eller 4-mot-1, 4/1, etc.) och anger att man får 4 kr tillbaka per satsad krona plus insatsen tillbaka. Detta kallas även brittiska odds eller traditionella odds. Det andra är decimalform, till exempel 2,2 innebär att man vinner 2,2 gånger insatsen.

Wikipedia

Traditionella odds var det vanliga förr, sedan åtminstone 80-talet är det decimal-odds som gäller.

Sen finns det mer att skriva, om "gambling odds versus probabilities", skillnad på odds mot resp. , med mera, men jag tror ändå jag sätter punkt här.

Referenser:
Hans Tedin, Sydsvenskan den 22 december 1965
Susanne Liljenström, Låga odds för prinspuss, Sveriges Natur (SNF:s medlemstidning) nr 2002-2
Henrik Brors, Wallström visar lojalitet, Dagens Nyheter den 18 spril 2005
Jesper Fallenius, Veckans bästa spel, Metro den 23 oktober 2007
Mikael Reuter, Dåliga odds?, Reuters ruta den 12 februari 2003
Daniel Erlandsson, Dåliga odds för att påven får heta Bengt, Corren den 30 april 2005
Wikipedia (en.): Odds
Wikipedia (sv.): Odds

Tack till Mikael Hallberg som tipsade om den här faktoiden

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum