fler faktoider

fler faktoider

Atombomben

Den första atombomben sprängdes över Hiroshima

Den allra första gången man sprängde en kärnladdning var 16 juli 1945. Platsen låg 210 miles söder om Los Alamos, New Mexico där tekniken utvecklades, och kallas Trinity, "treenighet", efter provsprängningens kodnamn (själva laddningen kallades Gadget) .

I åtminstone NE skiljer man på "kärnladdning" och "atombomb"; den första kärnladdningen sprängdes i Trinity medan den första atombomben fälldes ovanför Hiroshima. Att en bomb är något som fälls från ett flygplan är visserligen korrekt, liksom att Trinity-laddningen strängt taget inte var en bomb, men eftersom man i dagligt tal sällan eller aldrig gör den åtskillnaden så vore det nog på sin plats med ett klargörande på den punkten, särskilt som man märkligt nog gör skillnad på "atombomb" (som arbetar med fission, dvs. klyvning av atomkärnor) och "kärnvapen" (som arbetar med fusion, dvs. sammansmältning av atomkärnor). F.ö. kallar Stora Focus (1988) laddningen i Trinity för "försöksbomb" och bomben över Hiroshima "kärnladdning"...

Bild från Wikipedia -- Image courtesy of US Govt. Defense Threat Reduction Agency (part of DOD)
Vem är du? - Jag är döden!

Läs även om Robert Oppenheimers reaktion: I am become death.

Det kan även nämnas att Gadget var en plutoniumbomb, alltså av samma typ som den Fat Man som fälldes över Nagasaki. Little Boy som fälldes över Hiroshima var en uranbomb, den sortens bomb testades aldrig innan den användes skarpt.

Fler faktoider om kärnvapen:

Referenser:
Nationalencyklopedin: atombomb; kärnvapen
Wikipedia: Trinity site

Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum