fler faktoider

fler faktoider

Svampmoln

Svampmoln = atombomb = svampmoln

I det allmänna medvetandet finns det en absolut koppling mellan svampmoln och atombomber; det ena innebär det andra (skulle vara med undantag för underjordiska sprängningar då). Så är inte fallet.

Även om alla typer av explosioner kan ge upphov till svampmoln, har de framför allt kommit att associeras med kärnvapen.

Wikipedia

När en explosion skapar ett "eldklot", så stiger detta raskt uppåt (eftersom det är varmare än den omgivande luften) och expanderar. Det skapar då en uppvind; det är denna som utgör svampmolnets "fot". Eldklotets temperatur är inte jämnt fördelad utan högst i mitten, därför skapas även en "rullande" rörelse när det rör sig genom den omgivande, betydligt kallare luften.

Contrary to a common misconception, the shape of the mushroom cloud does not depend on the nuclear or thermonuclear component; as you note, a massive detonation of chemical explosives would produce the same effect.

David Dearborn

Jan Waernberg har skrivit en intressant artikel, där svampmoln förekommer såväl i Dalarna som utanför Norrköping:

I närvaro av förutvarande arméchefen Carl-August Ehrensvärd och kung Gustav VI Adolf detonerade den 4 oktober 1959 en ny svensk "atombomb" med sitt karakteristiska svampmoln. Dessbättre rörde det sig inte om riktiga kärnvapenexplosioner utan om "A-bombattrapper", de kraftfullaste sprängladdningar som åstadkommits i Sverige för att resultera i det fruktade svampmolnet.

Fler faktoider om kärnvapen:

Referenser:
David Dearborn: What are the processes that determine [a mushroom cloud]?, Scientific American
Wikipedia (sv.): Svampmoln
Wikipedia (eng.): Mushroom cloud - rekommenderas särskilt
Jan Waernberg: Den svenska atombomben
Skalman: Svampmoln = kärnvapen (diskussion)

fler faktoider


Hexmaster! - Ett odiskutabelt faktum